FunctionalFlow

Aanbod Functional Flow:

Momenteel zijn er enkel combinatielessen van yoga en pilates en geen specifieke yogalessen

HATHA YOGA

HATHA YOGA: is een oude en vooral krachtige yogavorm. Deze yogastijl vormt vaak de basis van de  meer recentere yoga-vormen als poweryoga, vinyasa, anusara of asthanga yoga. Hatha Yoga was is in de oorsprong niet enkel gericht op het fysieke luik van ons menselijk lichaam maar ook op de geest, waardoor er binnen een hatha les zeker ook aandacht is voor stilte, contemplatie, meditatie en ademhaling. Hatha yoga kan dus worden omschreven als een systeem voor zelfstransformatie (net zoals pilates dat ook beoogd maar dan met een andere inslag). Het betkent zoveel als het in balans brengen van lichaam, geest en energie om onze algehele gezondheid sterk te maken en aldus niet door enkel te focussen op kracht, flexibiliteit of balans

Een hatha yoga les bestaat uit het beoefenen van:

  • asana’s (houdingen/fysieke oefeningen)
  • ademhalingsoefeningen om ons lichaam te reinigen, te focussen en te kalmeren
  • bandha’s: samentrekken van bepaalde spiergroepen om de balans te vergroten én om prana (levenergie) vast te houden en te gebruiken
  • mudra’s: symbolische houdingen van de handen vaak gebruikt tijdens meditatie en bepaalde ademhalingsoefeningen ( pranayama)
  • kriya: dit zijn lichamelijke reinigingstechnieken en het zijn ook bepaalde oefeningsseries
  • meditatie die uiteindelijke leidt tot samadhi (een staat van conflictloosheid en gedachteloos zijn)
  • kundalini: is energie die “opgerold” zit aan de basis van de ruggengraat en die door specifieke spirituele en fysieke oefening maar ook door bepaalde levenservaringen kan “uitrollen”, opwaarts naar de kruin van je hoofd. Symbolisch wordt kundalini vaak voorgesteld als twee verweven slagen rondom de ruggengraat. Deze afbeelding heeft exact dezelfde vorm als een dubbele helix van DNA. Er wordt gezegd dat ons DNA oeroude, universele informatie bevat. Een soort levende bibliotheek, die door middel van bewustzijn kan geopend worden. (bron: nieuwetijdskind.be)

YIN YOGA

YIN YOGA: is tegenover HATHA YOGA een veel nieuwere yogavorm. Waar HATHA kracht beoogd wil YIN Yoga zachtheid bekomen. In Yin Yoga ga je lang in een bepaalde houding blijven (minuten lang), waar je spanning en rek gaat gewaarworden in bepaalde lichaamszones. Door de houding lang aan te houden merk je vaak dat je lichaam deze spanning steeds meer los laat. Je lichaam gaat zich meer en meer kunnen ontspannen tot in het bindweefsel of fascia. Yin Yoga richt zich op rust vinden in het dagelijkse leven. Belangrijk in deze tijd van deadlines, langer werken en allerlei stress en druk situaties (die niet meteen werkgerelateerd hoeven te zijn). Spieren en aldus bindweefsel raken chronisch overspannen met alle gevolgen van dien en Yin Yoga helpt je dan stretch, rust, zachtheid en souplesse te vinden.